behandeling Behandeling

Indien het oedeem veroorzaakt wordt door slecht werkende ADERS (spataders), zullen deze verder behandeld worden.  (cfr behandeling spataders)

Bij slecht werkend LYMFETRANSPORT bestaat de behandeling uit compressietherapie al dan niet met  regelmatige lymfedrainage (VODDERtechniek) bij de kinesist.

Compressie : Therapeutische kousen of windels

Therapeutische kousen of compressieve windels geven een progressief afnemende uitwendige druk op het been. (maximaal t.h.v. de voet en afnemend naar de lies toe)
Naargelang de druk die deze kousen uitoefenen, bestaan er 4 compressieklassen (I-II-III-IV).

Therapeutische kousen mogen niet verward worden met :

  • ‘steunkousen’ : minder sterke compressie (hoogstens I) en meestal geen of weinig drukprofiel. Ook deze kousen kan men zich aanschaffen bij een bandagist, daarnaast zijn zij ook te vinden in de grotere winkelketens en speciaalzaken voor kousen. De druk wordt meestal in DEN uitgedrukt.
  • antithrombosekousen : meestal witte kousen gebruikt in ziekenhuizen om flebitis te voorkomen bij bedlegerige patiënten. Deze kousen zijn niet geschikt voor de behandeling van lymfoedeem.

Om goede resultaten te geven, moeten de steunkousen perfect passen. Idealiter gaat men ‘s morgens vroeg naar de speciaalzaak (bandagist zoals Demolder, Spronken, mediatheken CM of Voorzorg). De benen, die dan nog niet gezwollen zijn, worden gemeten volgens de voorschriften van de fabrikant. Het juiste paar kan dan worden meegegeven of besteld.
Indien de maten afwijken van de confectiematen, kan een kous op maat worden gemaakt. Er zijn verscheidene merken beschikbaar.
Het merk is echter niet belangrijk, wel de compressieklasse!

Indien lymfoedeem wordt vastgesteld komt u in aanmerking voor terugbetaling van steunkousen maar enkel voor compressieklasse III. Een voorschrift van de specialist is hiervoor vereist.

Medicatie

Geneesmiddelen alleen kunnen oedeem niet genezen. In acute situaties kunnen diuretica (plaspilletjes) tijdelijk soelaas brengen.  Chronisch gebruik van diuretica maakt oedemen vaak erger.

Tijdens de zomermaanden kan ondersteunende medicatie het oedeem verlichten.